In 2009 heb ik mijn specialisatie voor acne behaald. Door het behalen van deze specialisatie ben ik in het bezit van een AGB code en worden een aantal behandelingen en/of producten per jaar vergoed. Dit verschilt per verzekering, dus check je voorwaarden van je verzekering.

​Ontstaan van Acne

Acne is een aandoening van de talgklierfollikel. De belangrijkste oorzaken zijn verhoogde sebumproductie (talg), hyperkeratose (sterke verhoorning) en dus obstructie van de talgklieruitvoergang, wat de bacteriele kolonsatie doet uitbreiden (deze bacterieen leven anaeroob, wat betekent 'zonder zuurstof').Deze bacterieen splitsen met een lipase triglyceriden in glycerol en vrije vetzuren. Deze vrije vetzuren veroorzaken een beschadiging van de follikelwand. Hierdoor komen de vrije vetzuren vrij in de dermis en gaat het omliggende weefsel ontsteken. Dit kenmerkt zich door een papel (rode pukkel). Deze papel zal uiteindelijk pus gaan vormen, zodat er een pustel ontstaat (puist).


Uitwendige behandeling
Allereerst is het zeer belangrijk de huid op milde wijze goed te verzorgen: reinigen, tonificeren (zuurgraad op pijl brengen), vitamine aanbrengen op de huid, beschermen (anti-zonnebrand om hyperkeratinisatie te voorkomen).

​Er zijn verschillende medische behandelingen:
Uitwendig aanbrengen van producten vrij verkrijgbare middelen (benzoylperoxide en salicylzuur) of lokale antibiotica. Van  binnenuit behandelen kan met orale antibiotica of anti-androgenen ((bv pil of in heel ernstige gevallen Roaccutane).

Voeding
​Hier zijn de meningen over verdeeld, steeds vaker zijn er berichten dat melkprodukten, hoog eitwitgehalte dieet (vlees!) en suiker toch echt ‘triggers’ zijn voor opspeling van acne.
Dit zegt LavieSage over onze voeding:
"Van de Westerse bevolking krijgt zo’n 85% ooit te maken met puistjes of acne. Alhoewel vroeger werd aangenomen dat voeding hier geen invloed op had blijkt uit recentere studies dat deze aanname volledig achterhaald is. Met name de “insulinotrofe voeding” (voeding die veel insuline nodig heeft) blijkt een grote boosdoener te zijn. Denk daarbij aan koeienmelk, frisdranken, brood, pastas en andere koolhydraatrijke voeding. Vooral dan ook weer voeding met een hoog glycemische index. Dat wil zeggen dat je bloedsuikerspiegel er erg snel van stijgt. Het verminderen of vermijden van deze voeding is de eerste stap in het verminderen van puistjes en acne."​© 2018 by BellaDerm